Проф. Антоанета Христова, политически психолог -Проф. Христова, на партийния форум днес

...
Проф. Антоанета Христова, политически психолог -Проф. Христова, на партийния форум днес
Коментари Харесай

Проф. Антоанета Христова пред Lupa.bg: Посланията на Борисов издават страх



Проф. Антоанета Христова, политически психолог 

-Проф. Христова, на партийния конгрес през днешния ден водачът на ГЕРБ нахока ПП-ДБ, сподели, че са узурпирали властта, само че в това време им предложи брак – за какво? Как тълкувате това изявление на Борисов?

-На първо място, към момента опасността за него не е отминала - поради делата, които му стоят на главата и които бяха оттеглени от интензивност след махането на Иван Гешев. Смятам, че Борисов към момента не се усеща спокоен, с цел да излезе в незащитена позиция отвън Народното събрание.

-Т.е, предлагането му е подбудено от боязън?

-Да, това е първият фактор – че има боязън или неустановеност от негова страна.

Втората причина е, че сега той самият не е сигурен по кое време е в полза на партията да има избори.

По простата причина, че в този момент моментът е най-подходящ за провеждането на 2 в 1 – тъй като се готвят планове, които могат да наберат мощ в идващите месеци. И надлежно да има неочакван резултат на последващи предварителни избори – в случай че те примерно се забавят три-четири-пет месеца. Затова съгласно мен Бойко Борисов към момента не е е уверен, че не би трябвало да направи избори две в едно.

Трети фактор – той ги ругае, приказва против ПП-ДБ в името на от-граничаването. Това е очевадна подготовка за предизборна акция. И четвърто – съгласно мен сега борбата е за това кой ще бъде отговорен за предварителни избори.

При всички положения задачата ще бъде да се припише виновност на другите. В тази обстановка на блъфиране – в която всеки блъфира, с цел да види желанията на другия и да ревизира до каква степен ще устоят нервите му – най-голямата цел на всички е да изкарат другия отговорен за провеждането на предварителни избори. Т.е., към днешна дата тази конференция на ГЕРБ е малко в нищото извършена. Тя е в обстановка, в която няма дефинирано ясно и чисто експертно мнение за плюсовете и минусите, изгодите и загубите от това ГЕРБ да продължи да има нещо общо с ПП-ДБ или да върви към предварителни избори.

И всичко това е на фона и на персоналната неустановеност на водача.

-А самите ПП-ДБ съгласно вас по какъв начин ще реагират – ще одобряват ли тази оферта или...? 

-ПП-ДБ са много притиснати до стената. Защото в случай че изтърван сега властта, може и да не могат да се върнат в нея. И по-специално това се отнася до Политическа партия, защото виждаме, че Христо Иванов може да направи завой към ГЕРБ.

В този смисъл ми се коства, че на Политическа партия им е по-неизгодно да скапват играта с ГЕРБ сега.

Интересът е доста повече от страна на ГЕРБ. Ако Борисов не направи 2 в 1, имам за себе си чувството, че повода ще бъде в персоналната му неустановеност.

-Излиза, че в случай че се стигне до брак сред ГЕРБ и ПП-ДБ за идващите три години, както Борисов предложи през днешния ден, той ще е вследствие на страх и от двете страни?

-Страх и от двете страни, точно по този начин. А в случай че се стигне до избори две в едно – задачата е да се види кой ще поеме отговорността за това. Като ползата е повече в ГЕРБ, тъй като на следващия ден може да бъде късно - вследствие на идването на новите други възможности. А те идват, те са към този момент в наличност.

-Кой визирате – партията на Васил Божков? Защото Румен Радев още няма такава...

-Тя ще се появи по някакъв метод. По някакъв метод избрани политици ще играят на страната на „ Трети март ” – казано алегорично - като лява политическа опция.

Не считам, че няма да бъде състезател и Васил Божков.

Не считам, че няма да бъде, тъй като там ще има доста огромен запас. Ако има 2 в 1, считам, че и самодейностите на Гешев също са много политически. Всичко това ще бъде обръщение към всички отвратени от сегашната формула. Това значи, че в този момент е може би най-хубавият миг за избори две в едно.

Снимка: Агнес Методиева 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР